***

Пръвите статуи на Буда са създадени под влияние на елинистичната култура на Балканите, пренесена от Александър Македонски до Централна Азия и по-късно достигнала Япония. Културите на България и Япония са свързани от онова време. Днес Център "Икуо Хираяма" е създаден в София, България. Приемете го като ответен подарък от Япония към Балканите в признание и благодарност към вашата ценна култура.

Проф. Икуо Хираяма

***

Значимият принос на Проф. Хираяма към международното културно сътрудничество, всичко сторено от него като посланик на добра воля на ЮНЕСКО ни изпълва с надежда, че за опазването на мира може да се използва успешно помощта на изкуството и културата. Развитата и защитавана от него концепция "Духът на червения кръст за културното наследство" трябва да бъде не само приветствана, но и активно подкрепяна. Убеден съм, че за благородната кауза принос ще даде и замисълът за създаване на Център "Икуо Хираяма" в София.

Георги Първанов,
Президент на Република България


***

Защото величието и освободеността на човешкия дух се изявяват в съзидателността на художника и в акта да посети една малка страна по частна покана, когато е толкова световноизвестен и ценен, чувствайки своето посещение като специална мисия за опазване на човешкия дух и културното наследство, за опазване на световния мир. Това може да се почувства само със сърце, да се оцени само с душа и да се разбере само чрез мъдростта на ума. Хора като Проф. Икуо Хираяма трябва да бъдат ценени и пазени като уникално културно наследство и богатство на нашата планета, като израз и символ на мира, като молитва за оцеляването на нашата Земя.

Проф. Донка Ангелова,
Директор на Център "Икуо Хираяма"


Thursday, June 4, 2015

Прессъобщение на Биеналето


МЛАДЕЖКО ПЪТУВАЩО БИЕНАЛЕ ЗА
ИЗКУСТВО И КУЛТУРЕН ДИАЛОГ
ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА
_______
______________
_______

ОБЩ МЛАДЕЖКИ КЕРВАН НА КУЛТУРНОТО
НАСЛЕДСТВО: ПОСЛАНИЦИ НА
КУЛТУРА И МИР
_______
______________
_______
  
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
  
§         Дата и час на откриване на Биеналето: 6-ти юни  2015 г., събота, 11 ч.
§         Място на откиване на Биеналето: Национален музей “Земята и хората”, София
§         Пресконференция на проявата: 5-ти юни 2015 г., петък, 11 ч., Национален музей “Земята и хората”, София
§         Дати на провеждане на Биеналето и на неговата изложба в София, България: 6 - 20 юни 2015 г.

Младежкото биенале е пътуващ фестивал за изкуство и културен диалог, който се провежда последователно в различни страни от Европа и Азия, свързани с пресъздаването на древния Път на коприната. Мисията за съвременното пресъздаване на този път, символизиращ обмена на знания и диалога между културите, се осъществява чрез средствата на изкуството, трансфера на научни и философски идеи и образователни практики, както и чрез различните форми на интеркултурния диалог между младите хора от различни страни. По този начин представителите на младото поколение (ученици, студенти, докторанти, млади учени) придобиват собствен опит в опознаването на чуждите култури и световното културно наследство.

Основната задача на Биеналето е да послужи като мост за задълбочаване на контакта между Българските училища за изкуство и културен диалог Икуо Хираяма и техните партниращи училища от чужбина (Япония, Казахстан и други страни) и за подпомагане на процеса по създаване на Международните училища за изкуство и културен диалог Икуо Хираяма.

Организатор на Биеналето е Център Икуо Хираяма - София.

Младежкото пътуващо биенале е посветено на 70-годишнината от учредяването на ЮНЕСКО, 70-годишнината от атомната бомбардировка в Хирошима и 85-годишнината от рождението на проф. Икуо Хираяма, художникът на Пътя на коприната, дългогодишен посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Събитието се провежда под патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова, Министъра на образованието и науката на Р. България, проф. Тодор Танев, Кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова, Н. Пр. Посланика на Япония в Р. България, г-н Такаши Коидзуми и Директора на Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ - БАН), проф. Румяна Стоилова.

Генералния директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова, лично ще поднесе приветствието си за откриването на Биеналето, наред с другите официални лица и посланиците от страните, свързани с Пътя на коприната. От името на кмета на град Хирошима ще бъдат поднесени цветя на Генералния директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова и на Кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова, в знак на благодарност за приноса им към реализацията на събитието.

Съорганизатори на проявата са Институтът за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ - БАН), България, Центърът за хуманитарни и социални изследвания, България, Високотехнологичният и иновативен център на младите учени от българските висши училища и академии, България, Музеят за Пътя на коприната Икуо Хираяма, Хокуто, преф. Яманаши, Япония, Музеят за изкуство Икуо Хираяма, Сетода, Ономичи, преф. Хирошима, Япония, както и Българските училища за изкуство и културен диалог „Икуо Хираяма” при 138 СОУ „Проф. Васил Златарски”, София, СОУ „Гео Милев”, Варна и СОУ „Емилиян Станев”, Велико Търново. Партньор на проявата е Националният музей “Земята и хората”, София, България. Наградите за отличените ученици в конкурса са осигурени от консултантско дружество Оргсистем.

Биеналето се състои от три основни прояви – негови стълбове.

Първият стълб на Биеналето, това е пътуващата изложба Посланици на творчество, култура и мир”. За формиране на нейната експозиция, в Българските училища за изкуство и културен диалог Икуо Хираяма и в партниращите им японски училища е проведен конкурс на тема Креативната сила на знанието и духа: храмове, дворци, крепости и паметници.

Вторият стълб на Биеналето, това са флаговете- пазители на културата и мира. Това са големи картонени или платнени повърхности за рисуване, разделени на четири части, които биват изрисувани от отличените ученици в съответните национални конкурси. В края на Биеналето във всяка страна следва да останат по две платна от всяка тема, които са общо четири на брой.

Третият стълб на Биеналето, това са Отворените ателиета за културно наследство Синият бриз на Пътя на коприната по земя и море. В тях учениците рисуват на място и научават повече за начините на пресъздаване на културните забележителности, природните обекти, художествените предмети и човешките образи.

Биеналето и неговта изложба се откриват в гр. София през юни 2015 г., като следващата точка на тяхното представяне е град Хирошима, Япония, най-източният край от Пътя на коприната (август 2015 г.). Оттам Биеналето поема на запад през страните от Пътя на коприната и през април 2016 г. се връща в София, България. Крайната точка на Биеналето и неговта изложба е през месец юни 2016 г. в Париж, Франция, в централата на ЮНЕСКО.

No comments:

Post a Comment