***

Пръвите статуи на Буда са създадени под влияние на елинистичната култура на Балканите, пренесена от Александър Македонски до Централна Азия и по-късно достигнала Япония. Културите на България и Япония са свързани от онова време. Днес Център "Икуо Хираяма" е създаден в София, България. Приемете го като ответен подарък от Япония към Балканите в признание и благодарност към вашата ценна култура.

Проф. Икуо Хираяма

***

Значимият принос на Проф. Хираяма към международното културно сътрудничество, всичко сторено от него като посланик на добра воля на ЮНЕСКО ни изпълва с надежда, че за опазването на мира може да се използва успешно помощта на изкуството и културата. Развитата и защитавана от него концепция "Духът на червения кръст за културното наследство" трябва да бъде не само приветствана, но и активно подкрепяна. Убеден съм, че за благородната кауза принос ще даде и замисълът за създаване на Център "Икуо Хираяма" в София.

Георги Първанов,
Президент на Република България


***

Защото величието и освободеността на човешкия дух се изявяват в съзидателността на художника и в акта да посети една малка страна по частна покана, когато е толкова световноизвестен и ценен, чувствайки своето посещение като специална мисия за опазване на човешкия дух и културното наследство, за опазване на световния мир. Това може да се почувства само със сърце, да се оцени само с душа и да се разбере само чрез мъдростта на ума. Хора като Проф. Икуо Хираяма трябва да бъдат ценени и пазени като уникално културно наследство и богатство на нашата планета, като израз и символ на мира, като молитва за оцеляването на нашата Земя.

Проф. Донка Ангелова,
Директор на Център "Икуо Хираяма"


Thursday, June 4, 2015

Младежко пътуващо биенале за изкуство и културен диалог по Пътя на коприната “Общ младежки керван на културното наследство: Посланици на култура и мир”


МЛАДЕЖКО ПЪТУВАЩО БИЕНАЛЕ ЗА
ИЗКУСТВО И КУЛТУРЕН ДИАЛОГ
ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА
_______
______________
_______

ОБЩ МЛАДЕЖКИ КЕРВАН НА КУЛТУРНОТО
НАСЛЕДСТВО: ПОСЛАНИЦИ НА
КУЛТУРА И МИР
_______
______________
_______

I.
ОПИСАНИЕ НА БИЕНАЛЕТО

Младежкото биенале е пътуващ фестивал, който се провежда последователно в различни страни от Европа и Азия, свързани с пресъздаването на древния Път на коприната. Първоначално търговски път за пренос и обмен на стоки между различни краища на Азия, още в древността Пътят на коприната се превръща в средство за разпространение на идеи, писмености, текстове и знания. Мисията за съвременното пресъздаване на този път се осъществява чрез средствата на изкуството, обмена на научни и философски идеи и образователни практики, както и чрез различните форми на интеркултурния диалог. По този начин младите хора от различни страни (ученици, студенти, докторанти, млади учени) придобиват собствен опит в опознаването на чуждите култури и общото ни културно наследство. Възстановяването на Пътя на коприната – тези древни и нови пътища на знанието, творчеството и диалога, е залог за един по-мирен и по-мъдър бъдещ свят, който съвременното младо поколение има възможност да изгради.

Младежкото биенале е своеобразно пътуващо училище за изкуство и културен диалог. То е събитие, част от трансконтинеталния проект Живата книга на младото поколение по Пътя на коприната: нашето живо пресъздаване на пътищата на знанието, творчеството и диалога. Проектът е разработен от Център Икуо Хираяма – София и партниращи неправителствени организации от България и Япония и е получил патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова.

Основната задача на Биеналето е да послужи като мост за задълбочаване на контакта между Българските училища за изкуство и културен диалог Икуо Хираяма (БУИКДИХ) и техните партниращи училища от чужбина (Япония, Казахстан и други страни) и за подпомагане на процеса по създаване на Международните училища за изкуство и културен диалог Икуо Хираяма (МУИКДИХ). На един следващ етап Биеналето ще се превърне в мост между националните училища Икуо Хираяма от различните страни по Пътя на коприната.


II.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА БИЕНАЛЕТО

Основна информация за Биеналето:

§         Дата и час на откриване на Биеналето: 6-ти юни 2015 г., 11 ч.

§         Място на откиване на Биеналето: Национален музей “Земята и хората”, София, България


Организатор на Биеналето е Център Икуо Хираяма - София.

______


Съорганизатори на проявата са:
ü      Институт за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ - БАН), България;
ü      Център за хуманитарни и социални изследвания, България;
ü      Високотехнологичен и иновативен център на младите учени от българските висши училища и академии, България;
ü      Музей за Пътя на коприната Икуо Хираяма, Хокуто, преф. Яманаши, Япония;
ü      Музей за изкуство Икуо Хираяма, Сетода, Ономичи, преф. Хирошима, Япония;
ü      Български училища за изкуство и културен диалог „Икуо Хираяма” при 138 СОУ „Проф. Васил Златарски”, София, СОУ „Гео Милев”, Варна и СОУ „Емилиян Станев”, Велико Търново;

______


Партньор на проявата е Националният музей “Земята и хората”, София, България.

______


Биеналето се провежда под патронажа на:
ü      Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова
ü      Министъра на образованието и науката на Р. България проф. Тодор Танев
ü      Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова
ü      Н. Пр. Посланика на Япония в Р. България г-н Такаши Коидзуми

______

Биеналето е посветено на:
ü      70-годишнината от учредяването на ЮНЕСКО;
ü      70-годишнината от атомната бомбардировка в Хирошима;
ü      85-годишнината от рождението на проф. Икуо Хираяма, художникът на Пътя на коприната, преживял атомната трагедия в Хирошима като ученик, посланик на добра воля на ЮНЕСКО повече от 20 години, посветил делото си на мисията за опазване на световното културно наследство по Пътя на коприната и на мира на планетата;


III.
СТРУКТУРА НА БИЕНАЛЕТО

Биеналето се състои от три основни прояви – негови стълбове.

Първият стълб на Биеналето, това е пътуващата изложба Посланици на творчество, култура и мир”. За формиране на нейната експозиция, в Българските училища за изкуство и културен диалог Икуо Хираяма (БУИКДИХ) се провежда конкурс на тема Креативната сила на знанието и духа: храмове, дворци, крепости и паметници. За участие в конкурса учениците от БУИКДИХ представят рисунка, есе, презентация или макет. Чрез жури се определят най-добрите произведения в три възрастови групи – начална, прогимназиална и гимназиална. Отличените от журито рисунки, макети, текстове и презентации съставляват първата част от първоначалната експозиция на изложбата. Най-значимите произведения от експозицията на изложбата биват отличени с награди. Подобен конкурс и оценяване на творбите се провеждат и в партниращите на БУИКДИХ японски училища. От избраните български и японски рисунки се оформя цялостният вид на първоначалната експозиция на изложбата. Откриването и първото представяне на изложбата ще бъде съответно в София – като символ на мъдростта (през юни) и в Хирошма, Япония – като символ на мира (през август). Пътуващата изложба преминава през различните страни от Пътя на коприната, като към нея се добавят нови рисунки и произведения и по този начин нейната експозиция се обогатява.

Вторият стълб на Биеналето, това са флаговете- пазители на културата и мира. Това са големи картонени или платнени повърхности за рисуване, разделени на четири части, които биват изрисувани от отличените ученици в съответните национални конкурси. В края на Биеналето във всяка страна следва да останат по две платна от всяка тема, като темите са четири на брой:
ü      световните културни забележителности;
ü      природните богатства и забележителности;
ü      писмена, истории и идеи – това са историите, съдържащи се в писмените текстове на народите и културите – свещените текстове, епоса, литературата, поезията, историята; онези истории, които разкриват стремежа на човешкия дух към съвършенство и които не разделят, а събират пътищата на хората;
ü      образи, фигури и лица;

Третият стълб на Биеналето, това е рисуването на място – Отворени ателиета за културно наследство Синият бриз на Пътя на коприната по земя и море. Ателиетата се провеждат в избрани дни по време на представянето на изложбата. В тях учениците научават повече за начините на пресъздаване на културните забележителности, природните обекти, художествените предмети и човешките образи, а именно:
ü      техниките на рисуване;
ü      поетичното и есеистично слово и речта;
ü      оформянето на макети;
ü      техниките за презентиране;

С помощта на съответните преподаватели от Училищата за изкуство и културен диалог Икуо Хираяма (УИКДИХ), учениците- участници в дейността на ателиетата се докосват до културните и природни забележителности и художествените предмети и осъществяват своите собствени стъпки в света на културното наследство.

Опирайки се на тези три стълба, пътуващият фестивал с изложба – Биеналето, се превръща в Пътуващо училище за изкуство и културен диалог.

Изложбата и проявите на Биеналето се провеждат за по две седмици във всяка страна, разделени от по месец и две седмици за изпращане на картините до следващата страна и град на провеждане. Всяка референтна структура, отговаряща за организацията на мероприятието в съответната държава отговаря за изпращането на изложбата и материалите към нея до следващата страна. Броят на картините, съставляващи експозицията на изложбата, се увеличава с всяка следваща държава, като част от нея представя изложените в предходните страни произведения и рисунки, а друга част представя произведенията и рисунките на учениците от страната- домакин.

Биеналето и неговта изложба се откриват в гр. София през юни 2015 г., като следващата точка на тяхното представяне е град Хирошима, Япония, най-източният край от Пътя на коприната (август 2015 г.). Оттам Биеналето поема на запад през страните от Пътя на коприната и през април 2016 г. се връща в София, България. Крайната точка на Биеналето и неговта изложба е през месец юни 2016 г. в Париж, Франция, в централата на ЮНЕСКО.

No comments:

Post a Comment